Μοιραστείτε το!

Ρύζι vs μακαρόνια: Τί να προτιμήσουν τα άτομα με διαβήτη;

Μετά τη διάγνωση του διαβήτη, πιθανότατα το διαβητικό άτομο θα πρέπει να κάνει πολλές αλλαγές στο τρόπο ζωής του και κυρίως στη διατροφή του. Μία από τις βασικές αλλαγές είναι και ο περιορισμός της ποσότητας ρυζιού και μακαρονιών που επιτρέπεται να προσλαμβάνεται στο κύριο γεύμα. Ρύζι ή μακαρόνια, μπορούν να περιλαμβάνονται στο γεύμα του διαβητικού, αλλά σε περιορισμένη και κατάλληλη ποσότητα.

Και αυτό διότι τόσο το ρύζι όσο και τα μακαρόνια αποτελούνται από μικρομοριακούς, δηλαδή ευαπορρόφητους υδατάνθρακες, οι οποίοι μετά τη πρόσληψή τους ανεβάζουν πολύ γρήγορα και σε υψηλά επίπεδα το σάκχαρο αίματος. Αντί γι’ αυτά τα τρόφιμα, είναι σαφώς προτιμητέα τα λαχανικά ή σαλατικά να συνοδεύουν το κύριο πιάτο, αφού αυτά περιέχουν υδατάνθρακες που είτε δεν απορροφώνται είτε απορροφώνται με βραδύ ρυθμό. Βέβαια όλα τα είδη ρυζιού και μακαρονιών δεν είναι τα ίδια και επομένως κάποια είδη που οι διαβητικοί συστήνονται να τρώνε είναι το καστανό και το άγριο ρύζι, καθώς και τα μακαρόνια ολικής άλεσης. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία επιτρέπει την καθημερινή λήψη 1/3 του φλυτζανιού είτε καφέ είτε άγριου ρυζιού.

Τώρα, εάν η γλυκόζη ανεβάζει 100 μονάδες το σάκχαρο και την ινσουλίνη αίματος, επειδή το ρύζι ανεβάζει το σάκχαρο κατά 83 μονάδες και την ινσουλίνη κατά 67 μονάδες, φαίνεται ότι είναι ακαταλληλότερο για βρώση σε σχέση με τα μακαρόνια που αυξάνουν το σάκχαρο κατά 58 μονάδες και την ινσουλίνη κατά 52 μονάδες. Να σημειωθεί ότι το καστανό ρύζι ανεβάζει το σάκχαρο κατά 87 και την ινσουλίνη κατά 51 μονάδες.

Τα προηγούμενα αποδεικνύουν λοιπόν γιατί τα διαβητικά άτομα πρέπει να αποφεύγουν το ρύζι και τα μακαρόνια, να τα λαμβάνουν σε μικρές ποσότητες και να προτιμούν το καστανό ή το άγριο ρύζι και τα μακαρόνια ολικής άλεσης.

Πηγές:

  • Miller JB et al. Rice: a high or low glycemic index food? Am J Clin Nutr 1992; 56: 1034-6.
  • Larsen HN et al. Influence of parboiling and physico-chemical characteristics of rice on the glycaemic index in non-insulin-dependent diabetic subjects. Eur J Clin Nutr 1996; 50: 22-7.
  • Slavin JL et al. Plausible mechanisms for the protectiveness of whole grains. Am J Clin Nutr 1999; 70(suppl 3): 459-63S.
  • http://www.battlediabetes.com/
  • http://www.diabetes.org/

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!